Eindelijk kunnen we langzamerhand weer op vakantie, of reizen voor werk. Maar waarom je ook reist, het kan eindelijk weer! Wel is iets waar je goed over na moet denken, voordat je op dat verre vliegtuig naar Zuidoost-Azië of Afrika stapt; reisvaccinaties. Eén van de meest veelvoorkomende inentingen op de verplichte lijst is de Hepatitis B vaccinatie. Ook is de buiktyfus vaccinatie een belangrijke. Maar als je die ziet staan op de verplichte vaccinatie lijst, waar beschermt zo’n prik je dan precies tegen? En wat doet het vaccin met je lichaam? Lees snel mee.

Hepatitis B

Hepatitis B is een besmettelijke infectie van de lever, veroorzaakt door een virus. De beginnende symptomen zijn: griep, koorts, misselijkheid, pijn in de bovenbuik, noem maar op. Maar het virus kan daadwerkelijk ontzettend heftig gevolgen hebben voor je lever. Hepatitis B is een bloedvirus en komt voor in tropisch Afrika, Azië en bepaalde landen in Zuid-Amerika. Het komt ook voor in Nederland, maar in zulke kleine gradaties dat vaccins hier niet verplicht zijn. Maar zodra je de grens over gaat is dat anders. Daar woedt de ziekte op sommige plekken namelijk meer en daar zijn wij bovendien, omdat het hier dus niet veel voorkomt, minder goed tegen beschermd. Een volledige Hepatitis B vaccinatie bestaat uit 3 prikken en geeft levenslange bescherming. Om dit zeker te weten wordt er na de laatste vaccinatie nog bloed geprikt om de waardes te testen.

Buiktyfus 

Ook buiktyfus staat op veel verplichte of aangeraden vaccinatie lijsten, en ook die ziekte klinkt best heftig. Maar wat houdt het eigenlijk in? Buiktyfus een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een salmonellabacterie. Het veroorzaakt vooral darmklachten. Ook deze ziekte begint met koorts en hoofdpijn, maar kan snel resulteren in verminderde eetlust en buikpijn. Ook zullen er rode vlekken ontstaan rond de buik. Het is een bacterieel virus en komt voor in landen als India, Pakistan en Sri Lanka, maar ook in delen van Afrika. Je laten vaccineren tegen buiktyfus voor landen waar het veel voorkomt is dus wel een goed idee. Het vaccin bestaat uit één prik en beschermt voor 60 tot 70% voor een periode van 3 jaar.

 

Kortom; vaccineren voordat je op reis gaat is een ontzettend goed idee én vaak ook heel erg nodig. Hepatitis B en buiktyfus zijn maar twee voorbeelden van mogelijke vaccins. Lees je dus goed in en een fijne reis!