Hoeveel slaap heeft een 16 jarige nodig?
Met de nieuwe schoollessen, extra-curriculaire activiteiten en drukke sociale levens, vechten veel tieners voor genoeg slaap. Maar hoeveel slaap een 16 jarige precies nodig heeft, is een vaak gestelde vraag.

Volgens de American Academy of Sleep Medicine hebben tieners tussen de 14 en 17 jaar 9 tot 10 uur slaap per nacht nodig. Hoewel dit misschien als veel lijkt, is het belangrijk om te weten dat de meeste tieners niet genoeg slaap krijgen. Onderzoek toont aan dat jongeren tussen 12 en 17 jaar gemiddeld 7,2 uur slaap per nacht krijgen.

Het krijgen van genoeg slaap is belangrijk voor de gezondheid van 16 jarigen. Slaaptekort kan leiden tot verminderde prestaties op school, ongezond gewichtstoename, slechtere humeur en verminderde cognitieve prestaties. Ouders kunnen helpen door een regelmatig slaapschema op te stellen dat het mogelijk maakt dat hun kinderen voldoende uren slapen.

Ouders kunnen ook helpen door hun kinderen te stimuleren om gezonder te slapen. Dit betekent dat ze hun kinderen moeten helpen om afstand te nemen van schermen zoals televisie en smartphones voordat ze naar bed gaan. Ook moet er een ontspannende omgeving worden gecreëerd om beter te slapen. Dit kan worden bereikt door de ruimte koel te houden en rustige muziek te luisteren voor het slapengaan.

Welke schadelijke gevolgen heeft te weinig slaap bij iemand van 16 jaar?

Te weinig slaap kan schadelijke gevolgen hebben voor iemand van 16 jaar oud. Ten eerste kan het leiden tot verminderde prestaties op school. Ongetwijfeld zullen studenten lijden onder gebrek aan energie en alertheid, waardoor hun prestaties zullen lijden. Ook zal het moeilijker zijn voor studenten om hun concentratie te behouden en de stof beter te begrijpen.

Daarnaast kan te weinig slaap leiden tot ongezond gewichtstoename. Dit komt omdat een tekort aan slaap een verstoring in het honger- en volheidshormoon veroorzaakt. Wanneer iemand niet genoeg slaapt, is de kans groot dat hij of zij meer calorieën binnenkrijgt dan waar de persoon behoefte aan heeft.

Ten slotte kan het gebrek aan slaap leiden tot een slecht humeur en depressieve symptomen bij 16 jarigen. Een onderzoek toont aan dat mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen, vaker last hebben van depressieve symptomen dan mensen die genoeg slapen. Daarnaast kunnen mensen met slaaptekort moeite hebben om emotionele problemen goed aan te pakken.

Samengevat, kan te weinig slaap bij iemand van 16 jaar leiden tot een verminderde prestatie op school, ongezond gewichtstoename, slecht humeur en depressieve symptomen. Ouders moeten ervoor zorgen dat hun kinderen voldoende uren slapen door de juiste omstandigheden te creëren en een regelmatig slaapschema op te stellen.