We mogen eindelijk weer op reis. Op vakantie, op werkreis of op schrijfretraite; het mag allemaal weer! Dus, jij hebt je plannen gemaakt, je tickets geboekt en je eventuele huisgenoten ingelicht. Alles staat klaar en je vertrekt binnenkort. Maar heb je ook gedacht aan je reisvaccinaties? Op vaccinatiewijzer.nl kan je precies inzien welke vaccinaties jij nodig hebt, maar waarom zou je ze laten zetten? En wat doet een hepatitis B vaccinatie, bijvoorbeeld? Lees gauw verder voor alles wat je weten moet. 

Al die vaccins 

Allereerst een public service announcement; reisvaccinaties laat je gewoon zetten. Geen gemekker, geen protest. Het ding is, negen van de tien keer mag je niet eens op de reis die je geboekt hebt zonder bepaalde vaccins in je systeem. Afrika, delen van het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Azië zijn allemaal plekken waar bepaalde vaccins voor nodig zijn. Waarom? In landen in die werelddelen leven hele andere ziektes dan in het Westen. Bovendien zijn onze immuunsystemen anders dan die van mensen uit Zuidoost Azië, bijvoorbeeld; een stuk minder bestand tegen bepaalde ziektes die we hier simpelweg niet meer tegenkomen, of in andere vorm. Daarbij is een vaccin niet alleen ter bescherming van jezelf en je eventuele reisgenoten, maar ook van de inwoners van het land waar je naartoe reist én van je land van herkomst. Je wil niks oplopen én niks mee naar huis nemen. 

Prik, prik

Dus, zo’n vaccin, wat doet het? Neem een hepatitis B vaccin als voorbeeld. Hepatitis B is een besmettelijk bloedvirus dat voornamelijk je lever aantast. Symptomen beginnen met koorts, maar kunnen onbehandeld resulteren in permanente schade aan je lever en, op ten duur, zelfs leverschade. De ziekte komt ook in het Westen nog voor, maar in veel minder schadelijke vorm dan bijvoorbeeld in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, waar de medicijnen er lang niet altijd tegen bestand zijn en de ziekte dus nog veel destructiever is. Een vaccin werkt als volgt; kleine (imitatie)deeltjes van de desbetreffende ziekte worden in de bloedstroom geïnjecteerd. Geen zorgen, hier word je niet ziek van! Dit is enkel om ervoor te zorgen dat jouw immuunsysteem de deeltjes van de ziekte leert kennen, én leert hoe het ertegen moet vechten. 

 

Kortom, laat je reisvaccins ruim van tevoren zetten en informeer jezelf goed. Op vaccinatiewijzer.nl kan je alle vaccins bekijken, ook de vaccins die niet verplicht zijn maar wél aangeraden worden. Ook deze zijn slim om te laten zetten; hoe meer beschermd op reis, hoe beter. Toch?